Oppskrift

Gulrotkaken min!

I dag har vi feiret Pia sin lille babymage. Vi har vært samlet en helg gjeng for å bare skryte av Pia og spise gode kaker. Jeg lagde gulrotkaken min. Den jeg ALLTID lager. Det er så ofte på bestilling at oppskriften er godt planete i hodet mitt. Så ofte lager jeg den at jeg ikke helt husker om jeg har delt den med dere eller ei. Uansett; her kommer den.

Sett steikovnen på 180 grader.

Ha 4 egg i en bolle.

og bland i 3 dl sukker og lag eggedosis av dette.

Når eggedosisen er ferdig og SKIKKELIG luftig, så blander du i 3 dl mel, 2 ts kanel, 2 ts natron, 1 ts vaniljesukker.

Tilsett dette i eggedosisen og rør. Jeg pleier her å gjøre dette for hånd med en slikkepott.

Hell opp i 1,5 dl olje NB: IKKE OLIVENOLJE

Til slutt skreller du og rasper 3-4 gulrøtter og blander de inn i kaken.Stek kaken på nederste hakk i steikovnen i rundt 45-55 minutter.

Når kaken er ferdig skal den være litt fuktig inni, men ikke slik at du får deig med deg når du sjekker den.

Nå kommer det beste med hele kaken, nemlig glassuren. Her trenger du  1 ts vaniljesukker, 2 stk tine naturell kremost, 125 g melis og 50 g melange.

Kjør alt dette sammen og smør det utover kaken.Lykke til!

Snickerdoodles

Jeg har en venninne som er rimelig glad i at jeg baker til henne. Jeg får bestillinger både her og der. Denne gangen skulle hun ha Snickerdoodles. Jeg tok utfordringen jeg!

Ingredienser

  • 225 g smør (romtemperert)
  • 340 g sukker
  • 305 g mel
  • 2 store egg
  • 2 ts. bakepulver
  • ½ ts. salt
  • 2 ss sukker
  • 2 ts. kanel

Start med å sitte ovnen på 175 C

 

Kjør sammen sukker og smør (smøret deles opp i biter) i kjøkkenmaskinen til du får en luftig konsistens. Det er lurt å bruke en slikkepott til å skubbe med deigen fra kantene. Smør har en tendens til å klistre seg ut i siden og da får man den ikke med i deigen.

Så tilsetter du eggene, et egg om gangen og miks det sammen (ikke på full hastighet)
Tilsett nå det tørre (utenom sukker og kanel) og rør inn.

 Nå har du en luftig og god kjeksdeig. Det er lov å smake på den, for den smaker farlig godt! Føltes nesten som om jeg var i USA igjen.

Bland sammen 2 ss sukker og 2 ts kanel i en bolle (jeg brukte en suppetallerken). Så lager du kuler som skal blandes i sukker og kanelblandingen. Deigen er veldig klissete, så jeg brukte to spiseskjeer til å lage dem.

Den amerikanske oppskriften sa vel ca 20 boller, men jeg tror jeg fikk 24 stk utav deigen min. Jeg startet med å lage dem alt for store. Så det ble noen i tallerkenstørrelse.  HUSK: ha god avstand mellom kjeksene når du steker de! Jeg stekte de i vell 15 min. De skal bli litt gylden i fargen.

Disse herlighetene holder seg i ca 3 dager hvis man tar de oppi en boks når de har fått kjølt seg ned. Disse er kjempegode og dere kommer til å elske de!

 

P.s. De er best når de er varm!

Verdens beste skillingsboller!

Jeg vet det var mandag og det kanskje ikke er den beste dagen å spise boller på, men jeg var på sykebesøk og da er det alltid lurt å ha med seg noe til å glede pasienten. Det er ikke spesielt gøy å være syk, så noen smakeprøver av verdens beste skillingsboller hjelper kanskje litt (i hvertfall mens du spiser de). Dette er en amerikansk oppskrift, noe som gjør de usunne og rett og slett IKKE mandagsmat!

Først blander du olje, sukker og melk (jeg brukte lettmelk fordi jeg ikke hadde helmelk) i en kasserolle og varmer det opp til det koker.

Så lar du blandingen kjøle seg ned i 45-60 min til den en lunken.Tilsett gjæren (jeg bruker alltid tørrgjær) og la den virke i 5 minutter. Nå tilsetter du mesteparten av melet. La det være 2,5 dl igjen.

 

Nå lar du blandingen hvile i en time før du tilsetter resten av ingrediensene.

Når alt er blandet sammen kan du la deigen stå i kjøleskapet til du skal bruke den.

Smelt så smøret (bruk rikelig), strø på sukker og kanel (bruk rikelig her og). Deigen er klissete så du må bruke god tid når du ruller den.

 

Stek bollene på 180 grader i ca 15 minutter.

Jeg lover dere at de er farlig gode, jeg lagde bare halvparten fordi jeg var redd for å spise for mange. Heldigvis skulle jeg gi dem vekk.

 

Oreokake

Det er veldig forskjellig fra person til person hvor de finner roen, noen krever å ligge på sofaen for å slappe av, noen liker jeg midt ute på fjorden med en fiskestang. Personlig har jeg mange forskjellige steder jeg finner fullstendig ro, det kommer egentlig ann på hvor god til jeg har. Men en ting jeg plutselig kom til å tenke på mens jeg sto på kjøkkenet på onsdag for å lage bursdagskake til sønnen til Hilde, var at jeg virkelig kobler ut når jeg er på kjøkkenet. Når jeg ha all verdens tid på meg så er kjøkkenet en drøm for meg. Jeg har nå laget store middager, mindre middager og mange desserter de siste fire ukene. Det har vært masse folk på besøk og jeg elsker virkelig å lage mat til dem.

Siden sønnen hadde bursdag, så bestilte Hilde oreokake av meg. Jeg har aldri laget Oreokake før, ikke har jeg smakt den heller så jeg var rimelig spent når jeg satt i gang.

Kaken er relativt enkel å lage, men den tar lang tid, så man må sitte av litt tid (helst et døgn med avkjølingstid) til venting mellom lagene.

 

På toppen skal det egentlig være et lag med krem, men siden Hilde ikke ville ha så mye krem, så ble kremen kuttet ut og jeg avsluttet kaken med mousse med oreokjeks i og sjokoladesaus.

Oppskriften

Ca. 450 g Oreo Cookies
100 g smeltet smør 
2 pk. Tine kremost naturell (det er ikke så nøye på merket, bare den er naturell) myknet 
2,5 dl melis 
3,5 dl kremfløte.
2,5 spiseskjeer sukker  (disse lot jeg bare være, kaken er søt nok)
1 pose sjokolademousse Toro  
3 dl melk til moussen

Fremgangsmåte:

1.    1/4 av oreokjeksene legges for seg i en skål og brekkes til små biter.

2.    Resten av kjeksene legges i en pose og smuldres til så små biter/smuler som mulig. Jo mindre de er jo bedre er det å smøre utover i formen. (jeg tok de i to brødposer og kjevlet de)

3.    Smelt smør og bland godt med de knuste kjeksene i en bolle.

4.    Smør utover i en rundform (24cm).

5.    Bland kremost og melis med mikser for en kremete og luftig masse.

6.    Stivpisk kremfløten og sukker.

7.    Rør forsiktig inn halvparten av den stivpiskede kremen i ostemassen, sett resten av kremen i kjøleskapet (skal brukes senere).

8.    Smør ostekremen over kakebunnen og fordel halvparten av de oreokjeksbitene du har satt til side i ostekremen.

9.    Sett i kjøleskap i 30 minutter.

10. Lag sjokolademoussen etter anvisning på pakken og rør inn de siste oreokjeksbitene du har satt til side.

11. Smør mousseen over ostekremen og sett i kjøeskapet i ytteligere 1 time.

12. Resten av kremen du satte i kjøleskapet skal brukes til et siste lag på toppen. Bruk så mye du ønsker!

13. Pyntes med oreokjeks eller sjokoladesaus.

14. La kaken stå avkjølt ytteligere noen timer, men aller best blir den om den står minst et døgn før den spises!

 Kos dere ;)

Verdens beste dessert - bare til dere.

Når man er på ferie så er det en ting man alltid kan unne seg, ihvertfall i min familie. For Fredrik så var den nesten den tingen han gledet seg mest til før vi dro avgårde til Spania. Vi prøvde diverse desserter der nede, men det var en ting som ALLTID ble valgt om den hadde blitt tildelt en plass på menyen, nemlig Gofre - eller Belgisk vaffel som det egentlig heter. 

 

Grunndeig:

* 125g romtemperert Crème Fraîche
* 250 g siktet hvetemel
* 250 g smør
* 100 g melis
* 6 egg
*1/2 ts salt
*1 ts vaniljesukker

Tilberedning

1. Rør smøret mykt
2. Pisk egg og sukker til eggedosis i vannbad, røres inn i smøret sammen med hvetemel
3. Bland inn Crème Fraîche og salt
4. Stekes i smurt vaffeljern.
5. Bland melis og vaniljesukker, og strø dette på vaflene mens de er varme.
6. Ta sjokoladepålegg på, her er det brukt Nutella, men jeg tipper Nugatti gjør samme nytten.
7. Topp det hele med en kule med vaniljeis.

Kos dere, det er kanongodt.
Jernene får man kjøpt på Jernia og Kitch'n.
hits